Tel 93 454 37 03/02 - groenlandia@viatgesindependents.cat

Projecte SOS Thule

igloo

Els pobladors de Thule al nord de Groenlàndia són l’últim vestigi de la cultura inuït, els únics supervivents d’una forma de vida mil·lenària que ja ha desaparegut a Canadà i Alaska. Evitar las seva extinció és l’objectiu del Projecte SOS Thule, capitanejat per Ramón Larramendi i que prendrà cos a través de la Inuit Climate Change Patrol.

A Thule, efectivament, encara s’utilitza el trineu de gossos i es va a la recerca del sustent en caiacs folrats de pell, però les persones que ho fan tenen entre 45 i 50 anys i la següent generació no ha agafat el relleu… Estem davant la darrera dinastia dels Reis de Thule? Aquest temor, per no dir alarma, que va sotjar Larramendi durant l’Expedició Circumpolar entre els anys 1990 i 1993, és el germen de l’actual Projecte SOS Thule: “La poblacó jove es va a treballar a Dinamarca. A Thule sols n’hi ha llocs administratius i aquests caçadors, que d’alguna manera són l’ànima del país, de Groenlàndia, estan en perill d’extinció”.

caiac Groenlandia - Inuit Climate Change Patrol

  • Inuit Climate Change Patrol… Es tracta d’un circuit de 3.000 quilòmetres en trineu de gossos, portat endavant pels propis inuït de Thule en companyia d’un equip de científics que, any rere any durant la primavera, recorrerà el nord de Groenlàndia fent comprovacions sobre l’estat de la banquisa i d’altres efectes del canvi climàtic (fauna i aspectes biològics), que en aquesta regió del món es mostren amb un major dramatisme que en cap altre lloc. La patrulla partirà de Thule per arribar per sobre de la banquisa fins al Cap Morris Jesup, punt més septentrional del continent americà; de tornada, més directe, es farà per l’Inlandis o gel interior de Groenlàndia.
  • Com és lògic, la Inuit Climate Change Patrol utilizarà les tècniques mil·lenàries que encara avui es fan servir a Thule per desplaçar-se i protegir-se del fred, un veritable “museu vivent” capaç de convertir-se en focus d’atenció a nivell mundial. Es tracta de què el projecte, autèntic en forma i objectius, es comuniqui a través de les xarxes socials i serveixi per conscienciar sobre el canvi climàtic i col·loqui al mapa mundial aquesta zona i aquesta gent.
  • Com a resultat del seu funcionament, la Inuit Climate Change Patrol implicarà que una sèrie de persones vagin a tenir una ocupació relacionada amb les tècniques tradicionals, però l’objectiu és poder generar un nou tipus de turisme; que els mateixos pobladors de Thule, amb aquesta base de fons, comencin a organitzar viatges per la zona, més llargs o més curts, però amb uns principis molt marcats que conserven aquest esperit tradicional i que cada cop vagi implicant a més gent local, permeten que els joves agafin el relleu.
    “ La meva idea és que per sota d’aquesta Patrulla Inuït es pugui generar un tipus de turisme molt concret, completament dirigit a mantenir aquest tipus de vida tradicional, que permeti que aquest lloc d’on van partir totes les epopeies durant els segles passats sigui un petit reducte de cultura inuït i tingui un futur, que és el què no n’hi ha allà; sols hi ha passat i present, però no vista cap el futur”.

    Ramón Larramendi

    Larramendi-Groenlàndia

 

Back to Top